Historiek  Parochiaal Centrum Steenbrugge

Al bij zijn aanstelling als pastoor liet Dom Ursmarus Fockedey er geen twijfel over bestaan dat hij heel vlug een modern Parochiaal Centrum zou bouwen in Steenbrugge. Dit centrum zou een stimulans zijn voor het verenigingsleven en ook zorgen voor bijkomende sociale voorzieningen. Hierbij denken we aan de stortbaden en ook aan het medisch centrum en het kinderwelzijn. De familie De Clercq zou gedurende vele jaren het Parochiaal Centrum uitbaten, zorgen voor de stortbaden en vele talrijke feesten zoals van huwelijken, jubilea en andere gelegenheden.

De toneelkring Kunst Adelt Steenbrugge bouwde er op eigen kosten een podium en speelde er vanaf november 1958 tot ze in 1976 naar de nieuwe zaal in de “Zeventorentjes“ trok. Het Davidsfonds Steenbrugge, alsook de KWB, de KAV en de Chiro hadden er hun thuisbasis. Kunstschilder Aimé Van Belleghem schilderde op de grote binnenmuur “de Blijde Intocht van Maria van Bourgondië”. Dit kunstwerk maakt de zaal uniek.

Pastoor Dom Arnoldus Smits, bouwheer van de nieuwe gedeelten van de abdij, bouwde ons Parochiaal Centrum verder uit, niet met de geplande filmzaal maar met de prachtige Breughelzaal op de eerste verdieping. Hij trok ook de Assebroekse jeugd aan. Na zijn maandelijkse muzikale jeugdmis trokken ze naar 't Centrum voor ontmoetingsavonden of party’s. Denken we hierbij aan de debatavonden in 1968 over de “nieuwe wereld“ en de ontmoetingsavonden met Europese jongeren die tijdelijk in de Brugse jeugdherberg verbleven.

Met de nieuwe uitbaters de familie Dumery kwam ook de tafeltennisploeg TTC Depla en vele jongeren naar hier. Eind april 1971 verliet de jongens-Chiro de grote kelder om naar hun nieuw gebouwd lokaal achter de abdij te trekken.

De feestzaal kreeg na het vertrek van de familie Dumery een nieuwe activiteit. Pastoor Dom Gregorius Van Oost en de nieuwe gerant Schoonbaert organiseerden in samenwerking met Quick Cars Belgique verkoopsdagen voor gans België. In 1974 kwamen meer dan 200 autobussen naar hier voor verkoop promotie en een lekker etentje. Ondanks deze gouden jaren werd de uitbating eind 1977 definitief stopgezet.

Gezien de Steenbrugse school einde 1979 een sterke aangroei kende verhuisde de laatste leerjaren naar ons Centrum tot aan de nieuwbouw in 1984. Na 30 jaar was een dringende renovatie nodig. Medepastoor Dom Pieter De Loof kon een erfpacht met het Bisdom in 1995 realiseren en na grondige renovatie kwam het DPB (Diocesaan Pedagogische Begeleiding) er haar intrek nemen. De parochie behield de kleine vleugel boven de pastorie.

Enige tijd na zijn aanstelling besliste pastoor Dom Erik-Godfried Feys een lift te bouwen zodat vanaf 2000 de leden van OKRA zonder problemen de Breughelzaal kon bereiken. Met de jaarlijkse parochiefeesten en vele andere activiteiten van de verenigingen werd ons Parochiaal Centrum opnieuw het “kloppend hart van Steenbrugge”.

Zo konden we in 2008 met een prachtige tentoonstelling de voorbije 50 jaar doen herleven. In 2009 verliet het DPB ons gebouw en verhuisden ze naar de gerenoveerde oude abdijgebouwen zodat de volledige eigendom opnieuw in het beheer van onze VZW kwam.

Met de tijdelijke inplanting van de Assebroekse BIB, Loca Labora, Archipel en nadien het Psychiatrisch Mobiel Team werd nogmaals ons sociaal engagement benadrukt.

Tijdens de laatste coronaperiode kon onze Steenbrugse school enkele lokalen gebruiken.

Wij hopen nog lang ten dienste te staan van onze Steenbrugse gemeenschap en verenigingen.

Michel Vanderostyne,
Voorzitter VZW Parochiaal Centrum Steenbrugge.

Contacteer ons

Parochiaal Centrum Steenbrugge